Ajankohtaista > Epäuskottavan täydellinen

Epäuskottavan täydellinen

Kun Helsingin Sanomien lukijat valitsivat Vuosaaren Helsingin kauneimmaksi kaupunginosaksi, niin äänestykseen osallistuneet kehuivat Vuosaaren merinäköalaa Kreikkaakin kauniimmaksi ja monille tuli Aurinkolahden rannasta mieleen Etelä-Euroopan rantakohteet. Toimittajakin pohti kirjoituksessaan, että Vuosaari on kesäpäiväisin epäuskottavan täydellinen.

Vuosaaresta matkailijan aarresaari
Merellisyys on nostettu Helsingin kaupungin strategioissa tärkeäksi elementiksi kaupungin markkinoinnin ja suunnittelun näkökulmasta katsottuna.

- Missä merellisyys tulee Helsingissä paremmin esille kuin Vuosaaressa? Täältä löytyy 30 kilometriä rantaviivaa ja monien mielestä pääkaupunkiseudun hienoimmat rannat, Riina Dursun kysyy.

Riina Dursun on Vuosaaressa tunnettu yrittäjä ja Kahvila Kampelan pitäjä. Hänet on valittu tekemänsä työn johdosta muun muassa Vuoden Vuosaarelaiseksi. Riina on kehittänyt yhdessä taustajoukkojensa kanssa esimerkiksi Vuosaaren Joulupolut -konseptin ja ollut mukana toteuttamassa Vuosaaren Venetsialaiset –tapahtumaa syksyisin.

Viimeisen vuoden Riina on pohtinut, kuinka Vuosaaren matkailutarjontaa voisi kehittää ja markkinoida entistä enemmän matkailijoita ajatellen.

- Haluamme lisätä ja kehittää Vuosaaren matkailua, niin että toimijat yhdistävät voimansa ja tarjolla olevat palvelut kohtaavat paremmin matkailijat ja asiakkaat. Vuosaaren omalaatuinen kauneus ja sijainti eivät ole päässeet oikeuksiinsa vielä ja näkyvyyden lisäämiselle on selkeä tarve, hän jatkaa.

Kaupunkimatkailijan unelma – Helsingin keskusta sekä kansainvälinen lentoasema 20 minuutin päässä

Kun miettii Helsinkiin tulevaa kiireistä kaupunkimatkailijaa, jonka aikataulut ovat usein hyvinkin tarkkaan mietittyjä, niin Vuosaaren tarjoamat mahdollisuudet ovat ainutlaatuiset.

Matkailijalla on mahdollisuus kokea ja nähdä kansalliset kulttuurikohteemme Helsingin keskustassa, mutta hän ehtii halutessaan myös osallistua vaikkapa kanoottiretkiin upeassa saaristossa tai käydä halutessaan sienestämässä Mustavuoressa.

- Vuosaaresta pääsee kesäisin vuoroaluksella Kauppatorille. Saaristolaiva kulkee säännöllisesti myös Kaunissaareen ja Porvooseenkin tehdään retkiä, Dursun kuvailee Vuosaaren kesäisiä mahdollisuuksia.

- Voi patikoida, pyöräillä, mennä uimarannalle tai golfaamaan. Näin läheltä cityn sykettä löytyy kaupungin vihrein kaupunginosa. Monelle sekin on jo eksoottista, hän jatkaa.

Reppumatkailijoitakin ajatellen Vuosaaresta löytyy viiden tähden Rastila Camping, joka on siitä ainutlaatuinen kohde, että sinne matkailija pääsee halutessaan metrolla.

Monille saattaa tulla yllätyksenä se, että Vuosaaressa vierailee tai sen kautta kulkee jo nyt vuosittain arviolta hieman vajaa puoli miljoonaa matkailijaa. Pelkästään Finnlinesin Hansa-terminaalin kautta kulkee vuodessa noin 300.000 matkailijaa ja Rastila Campingin kartanomaisemissa yöpyy vuosittain noin 100.000 matkustajaa. Lisäksi Vuosaaresta löytyy kaksi kansainvälistä kurssi- ja kokouskeskusta, Hotelli Rantapuisto ja Kulttuurikeskus Sofia. Molemmat sijaitsevat merellisissä maisemissa ja upean luonnon äärellä.

Yhdessä kohti uusia mahdollisuuksia
Riinan ja hänen sparraus kumppaninaan toimineen Siliä Oy:n Tiia Hamro-Drotzin tavoitteena on lisätä Vuosaaren turistivirtoja, paketoida matkailupalveluita ja lisätä positiivista Vuosaari-kuvaa. Naisia yhdistää yrittäjyyden ja luovien ajatusten lisäksi savolaisuus.

- Ehkä muualta tulleina näemme paremmin Vuosaaren tarjoamat mahdollisuudet. Tämähän on aivan ainutlaatuinen kaupunginosa myös matkailua ajatellen, Tiia Hamro-Drotz toteaa.

- Ajattelumme taustalla on Vuosaaren yhteismarkkinointihanke ja sen kautta kaupunginosan eteen tehty pitkäjänteinen työ. Voimia yhdistämällä saadaan aikaan suurempia kokonaisuuksia myös matkailun saralla, Hamro-Drotz jatkaa.

Kaksikko on pohtinut alustavasti matkailutoimijoiden yhteismarkkinointia, matkailukohderyhmien mukaan räätälöityjä palvelupaketteja ja verkkopalvelua, josta kaikki tarjonta löytyisi.

- Näitä asioita pitää yhdessä pohtia ja tarkentaa. Tulemme lähestymään vuosaarelaisia matkailutoimijoita hankkeen tiimoilta heti vuoden 2015 alussa, hän jatkaa edelleen.

Maailman pohjoisin metroasema ja paljon muuta
Vuosaaren tarjoamat mahdollisuudet uupuvat myös Helsingin matkailun tarjonnan alta lähes kokonaan.

- Yhteistyö kaupungin kanssa on tärkeää, mutta siinä pitää olla itse aktiivinen. On huolehdittava, että Vuosaari näkyy myös kaupungin eri kanavissa, kuten eri matkailusivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Kaupunginosia ei ole vielä tuotteistettu matkailun näkökulmasta alkuunkaan. Se luo aivan uusia näkökulmia koko Helsingin kaupungin matkailua ajatellen, Riina Dursun toteaa lopuksi.

Aika näyttää, mutta Vuosaaresta löytyy paljon muutakin matkailijaa kiinnostava kuin maailman pohjoisin metroasema. Se käy selväksi kun kuuntelee näitä kahta aktiivista ja luovaa yrittäjää.

Teksti: Pekka Pirkkala/Brutoff & Co
Kuvat: Helsingin kaupunki ja Tiia Hamro-Drotz

Yhteistyökumppanit Helsingin Kaupunki Lemminkäinen Paulig